Kvalita a kvantita

Typewriter

Odjakživa som rada niečo tvorila, písala. No väčšinou som sa stretla s rovnakým problémom – príliš som kontrolovala svoje myšlienky, čím som zmenšila priestor na vlastnú kreativitu. Dostala som sa do takého štádia, že pôvodne činnosti, ktoré ma mali baviť, mi spôsobovali skôr stres. Vždy som chcela mať všetko napísané na prvý krát, správne a dokonale.

Prečo som sa kontrolovala? Bála som sa, že to objaví niekto z rodiny a budem počuť negatívny názor. Oveľa viac som sa však hanbila sama pred sebou. Nechcela som vidieť svoje chyby. Musela som v sebe objaviť trpezlivosť a odvahu priznať si, že nie som dokonalá a nie vždy sa mi všetko musí podariť spraviť dobre na prvý krát.

Teraz najskôr napíšem všetko čo mi k téme napadne a škrtám, až keď to je na papieri. Snažím sa dať priestor všetkým myšlienkam, zapísať si ich a nabudúce sa k ním vrátiť. Takto mám z toho oveľa väčšiu radosť a dokážem si tak prečistiť hlavu.

Chcem sa snažiť veľa písať, fotiť, pracovať na sebe a myslieť na to, že kvalita môže narásť len s kvantitou.

7 thoughts on “Kvalita a kvantita

  1. Krásne si to napísala, ja keď som začal tak spočiatku som sa tiež tiež kontroloval a neustále premýšľal nad tým čo píšem. Neraz sa valila na mňa aj kritika, že čo to vôbec píšem za články a že niekedy vyznievajú v ľuďoch až príliš moralisticky. 🙂 Chcel som tiež viacmenej vyhovieť každému, ale zistil som že to nie je najlepšie riešenie. Viacmenej som sa naučil pri písaní byť vyrovnaný, kľudný a robí to čo ma baví, lebo viem že často tým môžem povedať viac, než by som mohol povedať niekomu naživo a dávam prakticky von kúsok svojho vlastného ja.

    Like

  2. Mam taky isty “problem”. Odjakziva som chcela vyhoviet kazdemu, co neni najlepsia koncepcia zivota. Az tak som to prehnala, ze som si casom “vybudovala” neustaly uzkost v zivote. Teraz sa ucim byt kludnejsia, odvaznejsia, a robit v prvom rade take veci, co sa mne pacia.
    Anami, xx

    Like

Leave a comment